A csemetetermesztés nagy szakértelmet, gondosságot, odafigyelést és kitartást kíván. Amennyiben komolyabb erdőtelepítésben gondolkodunk célszerű csemetekertből megvásárolnunk az 1-2 éves csemetéket.

Ezért az alábbiakban elsősorban a kísérletező kedvűeknek szeretnék hasznos tanácsokat adni, a teljesség igénye nélkül.

Ha megfelelő minőségű csemetét szeretnénk, első lépésként jó minőségű, jó termőképességű talajra lesz szükségünk. A csemeték kiemelten veszik igénybe a talaj tápanyagkészletét, ezért nagy hangsúlyt kell fektetnünk a megfelelő talajművelésre.

Ennek első lépése  a mélyszántás, melyet még ősszel a téli fagyok beállta előtt el kell végeznünk. Így a megmunkálatlanul maradt rögök a tél során szétfagynak és tavaszra apró szemcsés, könnyebben eldolgozható és szellőzött talajt kapunk. A szántást 35-40 cm mélységben célszerű elvégezni, mivel a szélesebben fellazított talajszelvény több vizet képes tárolni, illetve mélyen szellőzött lesz.

Még a szántás előtt célszerű trágyáznunk, erre a célra legjobb az istállótrágya, de ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor pótolhatjuk komposzttal, tőzeggel, lombbal vagy egyéb elbomló organikus anyagokkal, melyek hatását műtrágyával egészíthetjük ki. Tavasszal lehetőleg a vetés előtt közvetlenül végezzük el a tárcsázást, kultivátorozást, arra törekedve, hogy minél porhanyósabb magágyat kapjunk.

Vetést követően figyeljünk arra, hogy a magot takaró talajréteg ne cserepesedjen meg, a kemény talajt ugyanis a csíranövény nehezebben tudja áttörni. Ezt megakadályozhatjuk egy házilag is elkészíthető 70-100 cm-es szöges deszkával, mellyel egyszerűen mechanikus úton fellazíthatjuk a talajt, anélkül, hogy a csíranövényt kiforgatnánk.

A sorközök ápolására kiemelt figyelmet kell fordítanunk, nagyon fontos a folyamatos gyomlálás és a sekély porhanyítás. Ősszel a vegetációs idő vége után sor kerülhet a csemeték kiemelésére, itt természetesen arra kell törekednünk, hogy a gyökérzet és a csemete minél kevésbé sérüljön. A kiemelést követően a kiültetésig a csemetéket “vermelhetjük”, ez azt jelenti hogy a kötegelést követően egy árokba (például szántás szélébe) helyezzük őket, és a csemeték gyökereit porhanyós földdel jól tömörítve lefedjük. Lényeges, hogy a gyökérzet légmentesen zárva legyen, és a gyökereket legalább 12-15 cm letömörített föld védje nagyjából 3-4 cm-rel a gyökérnyak fölé érve.

Eladó deszka hirdetés

Hirdessen Ön is ezen a felületeten! Akác deszka eladó, frissen gatterolt, mennyiség kb. 5...

Hogyan reklámozhatom olcsón a termékemet az interneten?

Az interneten lévő megjelenés egyre fontosabb lesz a kis- és középvállalkozások életében. Ha valamit nem találunk az interneten már kezdjük úgy érezni, hogy nem is bízhatunk az adott cégben, sőt hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy nem is létezik. "Biztos valami kis...